Selvmord

Mange mennesker rammes af selvmord hver dag

Hver eneste dag rammes mange mennesker af andres selvmordshandlinger. Efterladte til en nær der tager sit liv, eller at være pårørende til en nær, der har forsøgt eller taler om at tage sit liv.

Hvilken hjælp?

Er du ramt af selvmord, at en har taget sit liv, er det en god ide at søge hjælp.

Hjælpen foregår ved at du møder op til samtaler, du får rådgivning og mødes i hvordan du har det.

I samtalerne gives rådgivning omkring chokkets væsen og hvordan et chok påvirker krop, psyke og følelserne. Det er godt at få viden om nervesystemets reaktion, som betyder at uvante processer sker i kroppen, mentalt, psykisk og i følelseslivet, ofte uden viljens kontrol. Det er svært at navigere og falde på plads inden i. Som tiden går letter nogle af symptomerne men mange oplever tilbagevendende ubehag, livet bliver ikke det samme som før. Det nye liv er der mange, der har brug af at få hjælp til at møde.

Send en sms eller ring på 26778147 og jeg ringer dig op.

Hvornår er man efterladt?

Alle der har en relation til den der tager sit liv.

Min erfaring er at netværket rammes forskelligt, der er ingen regler for hvem der rammes og reaktionerne er ofte meget forskellige. De mennesker der er tæt på, kan opleve at verden styrter i grus, og intet kan blive som før. Andre oplever sig ramt, trods at relationen ikke har været tæt. Uanset relationen kan svære følelser vælte op, en oplevelse af at følelserne ikke kan kontrolleres og ofte forskellige kropsreaktioner.

Det er aldrig for sent at få hjælp.

Mange der har oplevet selvmord, for mange år siden erfarer at oplevelsen ligger som et dybt sår inden i, der er indkapslet. Såret springer op nu og da ofte i livsperioder, hvor der er ekstra spidsbelastninger, det føles ubelejligt og energi krævende. Sorgen ligger latent og lurer.

Den person man har mistet vil altid bo inden i, om man komme over, at en kær har taget sit liv er der ikke et entydigt svar på. Men at leve et godt liv, er en længsel alle mennesker har, det kan lade sig gøre.

Læs mere om chok og livskriser

Læs mere om selvmord:

http://www.psykiatrifonden.dk/viden/gode-raad-og-temaer/600-liv/fakta.aspx